Csináld azt, amit szeretsz, ami igazán boldoggá tesz.

Süss, főzz,utazz!

Süss, főzz,utazz!

Házi tarhonya

2019. június 19. - süss.főzz.utazz

A világ legegyszerűbb receptje. Amennyi tojás, annyiszor 100 g liszt. Persze ez nem feltétlen kőbe vésett szabály. A tojások mérete is eltér, a liszt minősége is változó, nem mindig ugyanannyit vesz fel. Én a Szabó malom lisztjeit használom, gyúrt tésztához finomlisztet (BL 55). Ugyanígy, ezzel az aránnyal készítem a többi tészta alapját is (spagetti, lasagne, szélesmetélt, stb.).

 

Hozzávalók:

 

  • 300 g BL 55 liszt
  • 3 egész tojás

 

Elkészítés:

 

A lisztet átszitáljuk egy tálba, majd elkeverjük benne a sót. Ezután készítünk egy mélyedést a liszt közepébe, ide öntjük a külön pohárba egyesével feltört tojásokat. Következik a gyúrás. Mikor már nagyjából összeállt a tésztánk, tegyük ki lisztezett deszkára és itt folytassuk addig, még a felülete egyenletes, sima nem lesz. A meggyúrt tésztából cipót formázunk és letakarva, vagy becsomagolva pihentetjük fél órát.

Több módszerrel is készíthetünk tarhonyát:

  • Lereszelhetjük a reszelő nagyobb lyukú részén.
  • Készíthetünk olyat is, ami hasonlít kinézetre a bolti gépi tarhonyára. A nagy tésztából levágunk egy kisebb darabot,majd ebből csipegetünk picike darabkákat. Készítsünk elő egy lisztezett tálcát, na meg egy jó filmet és már csipkedhetjük is. :) Időnként mozgassuk át. 
  • Elkészíthetjük aprítógépben is. Szintén levágunk egy kisebb darabot, beletesszük az aprítóba és pár perc alatt kész is a tarhonya. Figyeljünk oda, mert elég hamar apró morzsa lehet belőle.

Fontos, mindig csak annyit vegyünk ki, amivel hamar végzünk, a többi legyen letakarva, mert hamar kiszárad a felszíne. Legpraktikusabb nejlonzacskóban pihentetni. Lisztezett tálcára, terítőre terítsük szét és szárítsuk pár napig.

Világbajnok pörkölthöz, paprikás krumplihoz (ehhez a reszelt verziót használom). A bolti ennek nyomában sem érhet. Az elkészítése abszolút nem bonyolult, nem is túl hosszadalmas. (Különösen, ha a csipkedett verziót választjuk, mert egy izgalmas film alatt nagyon hamar el tud készülni. ;) )

img_20190619_003143.jpg

 

Tippek:

 

  • Ha teheted, használj házi/megbízható helyről származó tojást. Kerüld a ketreces tartású tyúktól származót.
  • A tojásokat mindig egyesével egy pohárba törjük fel, nehogy romlott legyen.
  • A liszt minősége is nagyon fontos, keress olyan malmot, ahol nem kevernek hozzá adalékanyagot.
  • A liszt mennyisége nem kőbe vésett szabály, előfordulhat, hogy adott tojás mennyiséghez több, vagy kevesebb kell. Szitáljunk át pl. első körben csak 250 g-ot és meglátod kell-e pótolni.
  • Ne siettessük a dolgokat, nem olyan gyorsan áll össze a gyúrt tészta, mint mondjuk egy kelt tészta. Türelem, megéri. :) 
  • Ha túl keménynek ítéljük a tésztát gyúrás közben, ne aggódjunk, pihentetés után puhább lesz. Tarhonyánál a keményebbel dolgozni sokkal jobb, könnyebben reszelhető.
  • Pihentessük, ne siessünk, különösen akkor ne, ha nyújtani szeretnénk. A 30 perces pihentetés alatt a liszt szemcsék magukba szívják a vizet, ezáltal sokkal könnyebben formázható lesz. 

Jó munkát hozzá! :) 

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blogot és kövess Instagramon is, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem.  

 

Hájas sütemény

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 3 csapott evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás
  • 3 dl víz

 

  • 500 g tisztított háj
  • 2 evőkanál ecet
  • 250 g liszt

 

Elkészítés:

Első lépésként összegyúrjuk a hártyától megtisztított, ledarált hájat a liszttel (250 g) és az ecettel, majd félretesszük.

Következő a rétestészta elkészítése. A lisztben elkeverjük a cukrot és a sót, majd hozzáadjuk a vizet és a tojásokat.  Ha jól kidolgoztuk, akkor letakarva pihentetjük 30 percet. A tészta felszínén apró hólyagok jelennek meg.

A pihentetési idő letelte után kinyújtjuk a tésztát és megkenjük a háj negyed részével. Ezután jön a hajtogatás. Először a tészta hozzánk közelebb eső oldalát megfogva a harmadát középre hajtjuk, majd a tőlünk távolabb esővel is ugyanígy teszünk, ezután a jobb oldalát felhajtjuk, a bal oldalát az egész alá. Így pihentetjük letakarva újabb 30 percig a hűtőben. Ha letelt az idő, ismét kinyújtjuk, megkenjük, hajtogatjuk, pihentetjük. Ezt ismételjük addig, még a háj el nem fogy.

Az utolsó pihentetés után kinyújtjuk vékonyra. Tetszés szerinti négyzetekre, téglalapokra vágjuk a tésztát, megtöltjük kedvenc sűrű házi lekvárunkkal és összehajtjuk.  Innentől lehet variálni, ránk van bízva mivel töltjük meg és hogyan hajtjuk össze. Én háromszögre szeretem hajtani. Négyzeteket vágok, a felébe teszek egy kiskanál lekvárt és átlósan a ráhajtom a felső részt. Nem kell összenyomogatni, hisz a hájas tészta akkor szép, ha levelesen kinyílik, mint egy könyv. 

180 fokon előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk.

 

img_20190617_010126_916_1.jpg

 

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blogot és kövess Instagramon is, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem. 

Bodzaszörp

Hozzávalók:

  • 80-100 virág
  • 10 kg cukor
  • 10 l víz
  • 6-7 citrom leve
  • 1 teáskanál nátrium-benzoát

Elkészítés:

Fontos, hogy ne autóút mellől szedjük a virágot‼️ Próbáljunk meg minél szebbeket, egészségesebbeket szedni. Figyeljünk, hogy ne legyen levéltetű rajta. Ne mossuk meg, hisz akkor pont a számunkra hasznos virágportól szabadulnánk meg. 

Karamellizáljunk a 10 kg cukorból 0,5-1 kg-ot, attól függően mennyire szeretnénk sötét színű szörpöt kapni. Ha ez kész, öntsük fel 1 l vízzel és addig forraljuk, ameddig fel nem olvad. (Ez a folyamat akár el is hagyható.) A fennmaradó mennyiségű cukorból és vízből szirupot fűzünk. Ha ez felforrt, a két szirupot összeöntjük és kicsit forraljuk még. Ha kihűlt, beletesszük a kifacsart citromok levét  és a nátrium-benzoátot. Aki szereti, tehet bele nyugodtan citromkarikát is, de fontos, hogy kezeletlen héjú legyen. Ugyan ellenemre vall a tartósítószer használata is, igyekszem kerülni, de a bodzaszörpnél még nem mertem elhagyni. Ha ezeket a hozzávalókat jól elkavartuk a szirupban, jöhet bele a virág. Pár napig hűvös helyen letakarva állni hagyjuk és naponta egyszer megkavarjuk. Ha kész, a tetejéről leszedjük a virágokat, szűrön keresztül sterilizált üvegekbe töltjük.

Azért szeretem ilyen cukor-víz aránnyal készíteni, mert így nem a vizet tároljuk a polcon. Szerintem nagyon könnyű elkészíteni, nem sok macera van vele. Sok sikert hozzá!

img_20190612_235817_680.jpg


Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blogot és kövess Instagramon is, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem.

süti beállítások módosítása