A világ legegyszerűbb receptje. Amennyi tojás, annyiszor 100 g liszt. Persze ez nem feltétlen kőbe vésett szabály. A tojások mérete is eltér, a liszt minősége is változó, nem mindig ugyanannyit vesz fel. Én a Szabó malom lisztjeit használom, gyúrt tésztához finomlisztet (BL 55). Ugyanígy, ezzel az aránnyal készítem a többi tészta alapját is (spagetti, lasagne, szélesmetélt, stb.).
Hozzávalók:
- 300 g BL 55 liszt
- 3 egész tojás
- só
Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk egy tálba, majd elkeverjük benne a sót. Ezután készítünk egy mélyedést a liszt közepébe, ide öntjük a külön pohárba egyesével feltört tojásokat. Következik a gyúrás. Mikor már nagyjából összeállt a tésztánk, tegyük ki lisztezett deszkára és itt folytassuk addig, még a felülete egyenletes, sima nem lesz. A meggyúrt tésztából cipót formázunk és letakarva, vagy becsomagolva pihentetjük fél órát.
Több módszerrel is készíthetünk tarhonyát:
- Lereszelhetjük a reszelő nagyobb lyukú részén.
- Készíthetünk olyat is, ami hasonlít kinézetre a bolti gépi tarhonyára. A nagy tésztából levágunk egy kisebb darabot,majd ebből csipegetünk picike darabkákat. Készítsünk elő egy lisztezett tálcát, na meg egy jó filmet és már csipkedhetjük is. :) Időnként mozgassuk át.
- Elkészíthetjük aprítógépben is. Szintén levágunk egy kisebb darabot, beletesszük az aprítóba és pár perc alatt kész is a tarhonya. Figyeljünk oda, mert elég hamar apró morzsa lehet belőle.
Fontos, mindig csak annyit vegyünk ki, amivel hamar végzünk, a többi legyen letakarva, mert hamar kiszárad a felszíne. Legpraktikusabb nejlonzacskóban pihentetni. Lisztezett tálcára, terítőre terítsük szét és szárítsuk pár napig.
Világbajnok pörkölthöz, paprikás krumplihoz (ehhez a reszelt verziót használom). A bolti ennek nyomában sem érhet. Az elkészítése abszolút nem bonyolult, nem is túl hosszadalmas. (Különösen, ha a csipkedett verziót választjuk, mert egy izgalmas film alatt nagyon hamar el tud készülni. ;) )
Tippek:
- Ha teheted, használj házi/megbízható helyről származó tojást. Kerüld a ketreces tartású tyúktól származót.
- A tojásokat mindig egyesével egy pohárba törjük fel, nehogy romlott legyen.
- A liszt minősége is nagyon fontos, keress olyan malmot, ahol nem kevernek hozzá adalékanyagot.
- A liszt mennyisége nem kőbe vésett szabály, előfordulhat, hogy adott tojás mennyiséghez több, vagy kevesebb kell. Szitáljunk át pl. első körben csak 250 g-ot és meglátod kell-e pótolni.
- Ne siettessük a dolgokat, nem olyan gyorsan áll össze a gyúrt tészta, mint mondjuk egy kelt tészta. Türelem, megéri. :)
- Ha túl keménynek ítéljük a tésztát gyúrás közben, ne aggódjunk, pihentetés után puhább lesz. Tarhonyánál a keményebbel dolgozni sokkal jobb, könnyebben reszelhető.
- Pihentessük, ne siessünk, különösen akkor ne, ha nyújtani szeretnénk. A 30 perces pihentetés alatt a liszt szemcsék magukba szívják a vizet, ezáltal sokkal könnyebben formázható lesz.
Jó munkát hozzá! :)
Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blogot és kövess Instagramon is, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem.