Csináld azt, amit szeretsz, ami igazán boldoggá tesz.

Süss, főzz,utazz!

Süss, főzz,utazz!

Házi tarhonya

2019. június 19. - süss.főzz.utazz

A világ legegyszerűbb receptje. Amennyi tojás, annyiszor 100 g liszt. Persze ez nem feltétlen kőbe vésett szabály. A tojások mérete is eltér, a liszt minősége is változó, nem mindig ugyanannyit vesz fel. Én a Szabó malom lisztjeit használom, gyúrt tésztához finomlisztet (BL 55). Ugyanígy, ezzel az aránnyal készítem a többi tészta alapját is (spagetti, lasagne, szélesmetélt, stb.).

 

Hozzávalók:

 

  • 300 g BL 55 liszt
  • 3 egész tojás

 

Elkészítés:

 

A lisztet átszitáljuk egy tálba, majd elkeverjük benne a sót. Ezután készítünk egy mélyedést a liszt közepébe, ide öntjük a külön pohárba egyesével feltört tojásokat. Következik a gyúrás. Mikor már nagyjából összeállt a tésztánk, tegyük ki lisztezett deszkára és itt folytassuk addig, még a felülete egyenletes, sima nem lesz. A meggyúrt tésztából cipót formázunk és letakarva, vagy becsomagolva pihentetjük fél órát.

Több módszerrel is készíthetünk tarhonyát:

  • Lereszelhetjük a reszelő nagyobb lyukú részén.
  • Készíthetünk olyat is, ami hasonlít kinézetre a bolti gépi tarhonyára. A nagy tésztából levágunk egy kisebb darabot,majd ebből csipegetünk picike darabkákat. Készítsünk elő egy lisztezett tálcát, na meg egy jó filmet és már csipkedhetjük is. :) Időnként mozgassuk át. 
  • Elkészíthetjük aprítógépben is. Szintén levágunk egy kisebb darabot, beletesszük az aprítóba és pár perc alatt kész is a tarhonya. Figyeljünk oda, mert elég hamar apró morzsa lehet belőle.

Fontos, mindig csak annyit vegyünk ki, amivel hamar végzünk, a többi legyen letakarva, mert hamar kiszárad a felszíne. Legpraktikusabb nejlonzacskóban pihentetni. Lisztezett tálcára, terítőre terítsük szét és szárítsuk pár napig.

Világbajnok pörkölthöz, paprikás krumplihoz (ehhez a reszelt verziót használom). A bolti ennek nyomában sem érhet. Az elkészítése abszolút nem bonyolult, nem is túl hosszadalmas. (Különösen, ha a csipkedett verziót választjuk, mert egy izgalmas film alatt nagyon hamar el tud készülni. ;) )

img_20190619_003143.jpg

 

Tippek:

 

  • Ha teheted, használj házi/megbízható helyről származó tojást. Kerüld a ketreces tartású tyúktól származót.
  • A tojásokat mindig egyesével egy pohárba törjük fel, nehogy romlott legyen.
  • A liszt minősége is nagyon fontos, keress olyan malmot, ahol nem kevernek hozzá adalékanyagot.
  • A liszt mennyisége nem kőbe vésett szabály, előfordulhat, hogy adott tojás mennyiséghez több, vagy kevesebb kell. Szitáljunk át pl. első körben csak 250 g-ot és meglátod kell-e pótolni.
  • Ne siettessük a dolgokat, nem olyan gyorsan áll össze a gyúrt tészta, mint mondjuk egy kelt tészta. Türelem, megéri. :) 
  • Ha túl keménynek ítéljük a tésztát gyúrás közben, ne aggódjunk, pihentetés után puhább lesz. Tarhonyánál a keményebbel dolgozni sokkal jobb, könnyebben reszelhető.
  • Pihentessük, ne siessünk, különösen akkor ne, ha nyújtani szeretnénk. A 30 perces pihentetés alatt a liszt szemcsék magukba szívják a vizet, ezáltal sokkal könnyebben formázható lesz. 

Jó munkát hozzá! :) 

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blogot és kövess Instagramon is, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sussfozzutazz.blog.hu/api/trackback/id/tr5414900874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása