Hozzávalók:
- 80-100 virág
- 10 kg cukor
- 10 l víz
- 6-7 citrom leve
- 1 teáskanál nátrium-benzoát
Elkészítés:
Fontos, hogy ne autóút mellől szedjük a virágot‼️ Próbáljunk meg minél szebbeket, egészségesebbeket szedni. Figyeljünk, hogy ne legyen levéltetű rajta. Ne mossuk meg, hisz akkor pont a számunkra hasznos virágportól szabadulnánk meg.
Karamellizáljunk a 10 kg cukorból 0,5-1 kg-ot, attól függően mennyire szeretnénk sötét színű szörpöt kapni. Ha ez kész, öntsük fel 1 l vízzel és addig forraljuk, ameddig fel nem olvad. (Ez a folyamat akár el is hagyható.) A fennmaradó mennyiségű cukorból és vízből szirupot fűzünk. Ha ez felforrt, a két szirupot összeöntjük és kicsit forraljuk még. Ha kihűlt, beletesszük a kifacsart citromok levét és a nátrium-benzoátot. Aki szereti, tehet bele nyugodtan citromkarikát is, de fontos, hogy kezeletlen héjú legyen. Ugyan ellenemre vall a tartósítószer használata is, igyekszem kerülni, de a bodzaszörpnél még nem mertem elhagyni. Ha ezeket a hozzávalókat jól elkavartuk a szirupban, jöhet bele a virág. Pár napig hűvös helyen letakarva állni hagyjuk és naponta egyszer megkavarjuk. Ha kész, a tetejéről leszedjük a virágokat, szűrön keresztül sterilizált üvegekbe töltjük.
Azért szeretem ilyen cukor-víz aránnyal készíteni, mert így nem a vizet tároljuk a polcon. Szerintem nagyon könnyű elkészíteni, nem sok macera van vele. Sok sikert hozzá!
Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blogot és kövess Instagramon is, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem.