Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 3 csapott evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 2 db tojás
- 3 dl víz
- 500 g tisztított háj
- 2 evőkanál ecet
- 250 g liszt
Elkészítés:
Első lépésként összegyúrjuk a hártyától megtisztított, ledarált hájat a liszttel (250 g) és az ecettel, majd félretesszük.
Következő a rétestészta elkészítése. A lisztben elkeverjük a cukrot és a sót, majd hozzáadjuk a vizet és a tojásokat. Ha jól kidolgoztuk, akkor letakarva pihentetjük 30 percet. A tészta felszínén apró hólyagok jelennek meg.
A pihentetési idő letelte után kinyújtjuk a tésztát és megkenjük a háj negyed részével. Ezután jön a hajtogatás. Először a tészta hozzánk közelebb eső oldalát megfogva a harmadát középre hajtjuk, majd a tőlünk távolabb esővel is ugyanígy teszünk, ezután a jobb oldalát felhajtjuk, a bal oldalát az egész alá. Így pihentetjük letakarva újabb 30 percig a hűtőben. Ha letelt az idő, ismét kinyújtjuk, megkenjük, hajtogatjuk, pihentetjük. Ezt ismételjük addig, még a háj el nem fogy.
Az utolsó pihentetés után kinyújtjuk vékonyra. Tetszés szerinti négyzetekre, téglalapokra vágjuk a tésztát, megtöltjük kedvenc sűrű házi lekvárunkkal és összehajtjuk. Innentől lehet variálni, ránk van bízva mivel töltjük meg és hogyan hajtjuk össze. Én háromszögre szeretem hajtani. Négyzeteket vágok, a felébe teszek egy kiskanál lekvárt és átlósan a ráhajtom a felső részt. Nem kell összenyomogatni, hisz a hájas tészta akkor szép, ha levelesen kinyílik, mint egy könyv.
180 fokon előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk.
Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blogot és kövess Instagramon is, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem.