Csináld azt, amit szeretsz, ami igazán boldoggá tesz.

Süss, főzz,utazz!

Süss, főzz,utazz!

Hájas sütemény

2019. június 17. - süss.főzz.utazz

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 3 csapott evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás
  • 3 dl víz

 

  • 500 g tisztított háj
  • 2 evőkanál ecet
  • 250 g liszt

 

Elkészítés:

Első lépésként összegyúrjuk a hártyától megtisztított, ledarált hájat a liszttel (250 g) és az ecettel, majd félretesszük.

Következő a rétestészta elkészítése. A lisztben elkeverjük a cukrot és a sót, majd hozzáadjuk a vizet és a tojásokat.  Ha jól kidolgoztuk, akkor letakarva pihentetjük 30 percet. A tészta felszínén apró hólyagok jelennek meg.

A pihentetési idő letelte után kinyújtjuk a tésztát és megkenjük a háj negyed részével. Ezután jön a hajtogatás. Először a tészta hozzánk közelebb eső oldalát megfogva a harmadát középre hajtjuk, majd a tőlünk távolabb esővel is ugyanígy teszünk, ezután a jobb oldalát felhajtjuk, a bal oldalát az egész alá. Így pihentetjük letakarva újabb 30 percig a hűtőben. Ha letelt az idő, ismét kinyújtjuk, megkenjük, hajtogatjuk, pihentetjük. Ezt ismételjük addig, még a háj el nem fogy.

Az utolsó pihentetés után kinyújtjuk vékonyra. Tetszés szerinti négyzetekre, téglalapokra vágjuk a tésztát, megtöltjük kedvenc sűrű házi lekvárunkkal és összehajtjuk.  Innentől lehet variálni, ránk van bízva mivel töltjük meg és hogyan hajtjuk össze. Én háromszögre szeretem hajtani. Négyzeteket vágok, a felébe teszek egy kiskanál lekvárt és átlósan a ráhajtom a felső részt. Nem kell összenyomogatni, hisz a hájas tészta akkor szép, ha levelesen kinyílik, mint egy könyv. 

180 fokon előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk.

 

img_20190617_010126_916_1.jpg

 

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blogot és kövess Instagramon is, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sussfozzutazz.blog.hu/api/trackback/id/tr5614899144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása