Csináld azt, amit szeretsz, ami igazán boldoggá tesz.

Süss, főzz,utazz!

Süss, főzz,utazz!

Sárgabaracklekvár

2019. július 30. - süss.főzz.utazz

     Vidéki lányként az volt a megszokott, hogy ha mamáéknál bemegyünk a spejzbe, tele vannak a polcok befőttekkel, lekvárokkal, savanyúságokkal. Már nem csak a mamák polcait "lopkodjuk" egy-egy házi finomságért, hanem általunk készítettekkel töltjük meg a mi polcainkat. 


     Ugyan a módszereink eltérnek, a lényeg ugyanaz, finomságokkal elhalmozni a családot. :) Én nem használok semmilyen zselésítő, sűrűsítő anyagot és tartósítószert sem. Így sem lesz sokkal hosszadalmasabb a folyamat, de mégis mentes lesz mindenféle felesleges "dologtól". 

 

img-8892479e37b9d5897df6efc9e62d1e5d-v.jpg

 

Hozzávalók:

     

     Őszintén megvallva én nem szoktam méricskélni, én kóstolok. :) Szerintem nincs kőbevésett szabály, hisz nem egyforma az ízlésünk és a barackok érettségétől is függ, hogy mennyi cukrot kell hozzátenni. 


Ha mégis számszerűsíteni kellene, akkor azt mondanám, hogy:

    • 1 kg sárgabarack
    • 300-400 g cukor (+ 1-2 marék)

 

 

img_20190716_005134_886.jpg

 

Elkészítés:

 

     Fontos, hogy csak ép, sérülésmentes barackot főzzünk be lekvárnak, különben könnyen megromlik. Az alaposan megmosott, kimagozott barackot feldarabolom és egy fazékba teszem. Ezek után megszóróm pár marék cukorral, majd jól átkavarom, állni hagyom 1-2 órát. Hűtőben akár egy éjszakát is állhat. Levet fog ereszteni, amit leszedek róla. Felesleges lenne elfőzni a finom baracklevet. Gyorsabb is így és a leve is hasznosítva van.

 

img_20190715_131456-01.jpeg


     Ezután botmixerrel összeturmixolom az egészet, ilyenkor adom hozzá a kilónként kb. 300-400 g cukrot, amit közben, ha szükségét érezzük még pótolhatjuk nyugodtan. Sűrűsödésig közepes fokozaton, kavargatva főzöm. 

  Sűrűség próba: Tányérra tegyünk ki egy kevés lekvárt, majd azt mozgatva látjuk, hogy mennyire folyós. 

     Ha már majdnem elérte a számunka megfelelő állagot, sűrű szövésű szűrőn, vagy passzírozón átpasszírozom. Nem szeretem benne az apró szálakat, így pedig gyorsan mentesíthető tőle a lekvárunk. Ha ezt elvégeztem, kicsit még tovább főzöm.

     Sterilizált üvegekbe töltöm a forró lekvárt. A kupakokat forrásban lévő vízbe dobom még egy utolsó sterilizálásra és erősen rácsavarom az üvegekre. A megtöltött üvegeket lefordítva a pulton hagyom 15-20 percre, majd száraz dunsztba teszem. Így hagyom 24-48 órát, ameddig a lekvárok ki nem hűlnek. Majd címkézés, esetleg díszítés után már mehetnek is a polcra. 

img-b89f53e0ff0275fbcfce9988fc224463-v.jpg

 

 Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blogot és kövess Instagramon is, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem. 

süti beállítások módosítása